Да махнем ПСА!

Какво означава паметник? Уикипедия представя добре обобщено и синтезирано определение в едно изречение: Паметникът е обект, чиято цел е да напомня за нещо, обикновено за починал човек или важно събитие. Нека е ясно, че паметникът на съветската армия в центъра на София не е бил издигнат, за да се почете паметта на загиналите руски войници. Жалко за всички тях, които са били облъчени от комунистическата идеология и са били просто пионки в ръцете на Сталин, който е един от най-кръвожадните диктатори в историята. Няма да чуете от сегашните привърженици на комунизма / социализма за зверствата на съветските войници в България, а и в другите страни където е стъпвал съветският ботуш. Същите тези войници, чиято памет трябва да почитаме защото били част от историята. Същите войници, чиито грандомански монумент се извисява в Княжевската градина в центъра на столицата ни. Същата съветска армия окупатор, под чието покровителство ние трябва да сме им благодарни во веки веков.

Този паметник е символ на натрапената съветската идеология благодарение, на която в България разцъфтява комунистическият режим, погубил и репресирал хиляди достойни българи, които не са споделяли абсурдите на тогавашните властници. Режимът, който въздигна простовати хора без чест и достойнство на високи постове в България, които да изпълняват ролята си на васали и подлоги пред СССР и ролята на съдници и екзекутори в България.

Не е ли абсурдно наистина в центъра на София да се извисява символ на режим, който е обявен за престъпен от българското законодателство?! И само защото е част от историята, трябва ли да съществува на такова централно място? Това представлява една повече от срамна част от историята ни, която умишлено утвърждава забравата на жертвите от комунизма.

Въпрос към всички, които не одобряват комунизма, но някак си не им се иска ПСА да бъде премахнат защото „бил част от историята“: Като изключим облъчените привърженици и активисти на проруската ни партия БСП (БКП) и на останалите леви партии, движения, сдружения и т.н. колко от вас биха отишли на този паметник и от сърце да му поднесат цветя?

Докато този паметник съществува на това място, той ще бъде изрисуван, боядисван, аранжиран и т.н. защото представлява една огромна историческа лъжа и срам за българския народ.

Връзки:
Инициативен комитет за демонтиране на паметника на съветската армия в София
Facebook: Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия

Да живее България!

v krak s vremeto(Снимка: Lostov)

psa_acta
(Снимка: http://www.krasivaevropa.com)

psa_pussy riot
(Снимка: http://www.webcafe.bg)

psa_bg
(Снимка: http://demontirane.org/)

Bulgaria apologizes
(Снимка: Lostov)

psa_ukraine
(Снимка: Wikipedia)

Остави коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s