Скъпи сънародници, това за Англия – айде не толкова лично

От известно време в страната ни бушува национален плам в защита на изконното ни право да се придвижваме и работим свободно в рамките на ЕС, в това число Англия. Вижте ги наглите англета, за какви се мислят да ми забраняват да ходя да работя при тях работата за по-малко пари, която те не искат да работят.

UK border(Снимка: http://www.dailymail.co.uk)

Разберете, че е напълно нормално част от англичаните да бъдат меко казано скептични към подобен наплив… бил той от 5000 или 50 000 българи и румънци. Нормално е нали? Нека се поставим на тяхно място. Нека си представим, че изведнъж падат визите за България за някои страни от Третия свят и ни грози опасността да напъплят чужди хорди из милата ни рОдина. Няма ли да скочат тук много хора, като естествено на първо място жадната за политически дивиденти партия Атака например?  Не е ли това напълно нормална реакция?

Колкото и да сме горди (и с право) за славната ни (и не толкова славна на периоди) българска история през вековете, не можем да си затворим изведнъж очите за грозната действителност сега, за която допринася една немалка социална прослойка от обществото в България, която е плъзнала в Европа да си „дири късмета и да направи келепира“. За Бай ви Ганя имам предвид.

Разбирате ли, че англичаните не се опасяват какво ще направи в страната им бай Пешо системния администратор, бай Ваньо инженера или бай Васко доктора. Въобще не се и притесняват за тях и въобще не ги мислят. Но с пълно основание се опасяват от появата на Бай Ганьо Далавераджията, Бай Ганьо Гастарбайтера, Бай Ганьо Тариката и т.н. хора с подобни „професии и занимания“.

Общо взето нашата работна ръка в Европа (а и не само) е известна с като цяло (невинаги за щастие) евтиното си заплащане в най-различни сектори на икономиката. Имаме брилянтни квалифицирани специалисти в различни области, както и имаме добро количество от нискоквалифициран персонал за всякаква работа. Като цяло покриваме широк диапазон в работната сфера. Никой не отрича висотата на българския интелект, който се проявява и доказва непрекъснато по различен начин и под всякакви форми. Но и никой не може да отрече, че например всяка втора/трета проститутка в Холандия например е българка. Че в немалко европейски страни гъмжи от сводници, джебчии, измамници, наркопласьори и прочие сволоч, много, от които са български цигани. Не можем да отречем, че всички тези негативни прояви не се натрупват в съзнанието на европейците през годините и че не си създават някакво мнение за нас малко или много. И не, не ги мислете за глупави защото те правят разликата между читавия и нечитавия българин. Просто малко или много доста от тях са наплашени. И с право.

Друго важно нещо, което ми се струва, че малцина не взимат в предвид. Наближават избори за Европейски парламент догодина. Цялата тази кампания срещу българите и румънците на United Kingdom Independence Party (UKIP) е част от играта им за изборите. Те просто са длъжни да играят по този начин, това е в същината на политиката им. Отново, ако ние сме на тяхно място нямаше ли да скочи Атака и разни други националистически партии първи при подобно положение? Още повече когато наближават такива избори? Естествено, че да.

От друга страна не мога да кажа, че ми е особено приятно да наблюдавам начините, с които UKIP се опитват да печелят електорат, дори хумористично представяйки ни като някакви хлебарки, които неумолимо пълзим към техните домове в Англия, за да изядем децата им. Но не го приемам лично. Защото никога не съм се възприемал като такава хлебарка. Винаги съм имал самочувствието, че съм пълноправен европейски гражданин с полагащите му се права за нормален живот и работа. Въпросните хлебарки са горепосочените Бай Ганьо Далавераджията, Бай Ганьо Гастарбайтера и Бай Ганьо Тариката. Това не съм аз, никога не съм бил и никога няма да бъда и затова не се обиждам когато хората на някои европейски страни гледат на нас малко „пò така“ като цяло. Защото знам, че ако аз искам предприема някаква работна авантюра в Англия или където и да е, ще дам всичко от себе си и ще бъда оценен.

Има и още нещо много важно. Ако поговорите с няколко случайни английски граждани по въпроса ще видите, че далеч истерията около нашата поява не е такава за каквато я представят. На повечето честно казано не им пука. Работата е, че просто както всяка крайнодясна партия, UKIP използват ситуацията, за да натрупат политически дивиденти сред по-пронационалистически  настроената част от англичаните. Такива партии винаги преувеличават ситуацията естествено, а по-пронационалистическата част от българите естествено преиграват в реакцията си.

Не ме разбирайте погрешно. Аз не по-малко искам ние българите да можем да работим свободно в рамките на ЕС. В крайна сметка това е неизбежно защото ние сме пълноправни членове на ЕС и рано или късно всичко това ще е факт. Но и приемам за нормално реакцията на хората на една развита европейска страна да гледат малко „пò така“ на наплив от граждани (и селяни) от двете най-бедни страни в ЕС. Като погледнем обективно от двете страни ще видим, че всичко е закономерно предвид ситуацията, затова… айде не толкова лично.

Advertisement

2 thoughts on “Скъпи сънародници, това за Англия – айде не толкова лично

Остави коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s