Пушенето забранено?

Новото правителство дойде на власт и обмисля едно от първите “важни и наложителни” решения, които да вземе е да отмени (или “либерализира”) пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, приета от предишното правителство.

nosmoking Аз съм пушач. Случвало се е да ги спирам за по няколко месеца в най-добрия ми опит и после пак съм запалвал. В крайна сметка да спреш цигарите е най-лесното нещо в целия свят – аз съм го правил няколко хиляди пъти. Така го е казал Марк Твен.

Аз както и още хиляди българи (пушачи и непушачи) смятаме, че тоталната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места в крайна сметка е хубаво нещо. Нещо повече – това е едно цивилизовано решение за всички нас, при което всеки може да се наслади на чист въздух докато се храни, пие и т.н. без да пречи никому и без дрехите му да се омирисват като на коминочистач. Доволни са непушачите, които години наред е трябвало да търпят и вдишват чуждия цигарен дим, с разбиране се отнасят и цивилизованите пушачи, които в крайна сметка пак си пушат, но на различно място и се съобразяват с изконното право на останалите хора, които не желаят да бъдат тровени с цигарен дим.

Но има едно голямо НО… Не всички са доволни разбира се. Нормално е да има противници, които желаят да се върне предишното статукво – времената, в които всеки си пафкаше където си иска просто защото така му е кеф и просто защото така са свикнали години наред и не е имало никакви проблеми с това. И въобще не се е налагало да се замислят дали техният вреден навик случайно не пречи на непушачите. Но защо да се занимават с глупости, нали? Важното е, че пафкането е ок и почти всички пушат, та какво им пука за непушачите, нали? Да се оправят, като не ги кефи това заведение – да отиват другаде, прав им път.

Да, но ето в крайна сметка неотдавна влезе в сила дълго отлаганата пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. И пушачите писнаха. Ето и някои от най-основните им аргументи по въпроса:

 • Забраната нарушавала правата на пушачите и ги дискриминирала.

Тук само ще цитирам Решение No 7294 от 26.05.2011 г. на Върховния административен съд на Република България:
„Околната среда без тютюнев дим е естественото състояние на околната среда. Този факт не се нуждае от доказване. Тютюнопушенето не е субективно право, нито е защитен от закона интерес. Това е вредоносна практика, както за упражняващия я, така и за околните. Ето защо ограничаването в каквато и да било степен на тютюнопушенето не може да се приеме като мярка накърняваща права или засягаща правна или лична сфера на гражданите. Напротив – възможността да се пуши на обществени места, дори при ограничени условия, поставя под заплаха здравето както на пушещия, така и на околните /пребиваващи или работещи в тях/ и нарушава основното и неотменимо конституционно право на гражданите на здравословна и безопасна среда на живот. В този контекст именно предоставянето на възможност за упражняване на тази вредоносна практика на обществени места може да се разглежда като нарушаване на субективни права, гарантирани от Основния закон и като дискриминационна практика по отношение желаещите да живеят, работят и ползват обществени места без тютюнев дим, както и може да бъде основание за търсене отговорност за вреди.“

 • Бизнесът страдал, заведенията фалират.

Може би в началото е имало известен отлив на клиенти, което е нормално. А предвид икономическото положение на България, всеки подобен отлив се усеща чувствително от бранша. Особено в провинциалните градове, където заведенията са малко на брой и си имат редовна клиентела от местните жители. Но с времето нещата започнаха да се нагаждат, пушачите свикнаха с факта, а останалите вече могат спокойно и на чисто да си прекарат времето в заведенията.

В крайна сметка пушачите продължават да си пушат (никой не им забранява да не пушат въобще), просто го правят отвън, а лятото могат да си пафкат и на масите на открито. Също така всички тези абсолютни безделници, които се срещат предимно в провинцията и които редовно киснат по кафенетата вместо да ходят на работа или да си запълват по някакъв ползотворен начин времето, продължават да киснат в заведенията, но просто си пафкат навън, това е. А в закритите помещения вече не смърди на тютюнев дим, което е плюс както за пушачи, така и за непушачи.

А почти всички данни за фалирали заведения вследствие на забраната идват от Българската Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация (БХРА). Точно тези, чиито чисто лобистки интереси са в ущърб на здравето на българина, слагат бизнеса на първо място и изкуствено завишават статистиката за “драстичен” спад в приходите и за “фалирали” заведения. В действителност бизнесът е понесъл някакви първоначални загуби, но това въобще не е достатъчно основание пред здравето на хората. Както казах хората в крайна сметка в действителност продължават да ходят на заведения и да правят оборот.

Едно от предложенията на хората от бранша за “либерализиране” на закона е всеки собственик сам да решава дали в заведението да се пуши или не. Което напълно обезсмисля закона защото всички ще позволят пушенето вътре, а малкото (ако въобще ги има), които не го направят наистина ще имат минимална клиентела в сравнение с пушещите заведения и в крайна сметка тези собственици ще се принудят да позволят пушенето искат или не искат, за да оцелеят. Да не говорим, че подобно “решение” всъщност рязко разделя хората на групи от пушачи и непушачи, което просто е абсолютно тъпо.

Законът трябва да е еднакъв за всички и хората сами трябва да променят отношението си по въпроса, да се съобразяват с тези, които не пушат и да осъзнаят факта, че тяхната зависимост далеч не е по-важна от здравето на околните.

 • “Досега можеше да си пушим спокойно, а сега изведнъж не може…”

Това много ми напомня на едно изказване на циганина Кирил Рашков (т. нар. “цар” Киро) по време на събитията от трагедията в с. Катуница и последвалите размирици след това. Бяха започнали да го разследват за какво ли не и бяха открити редица груби нарушения на закона и част от имуществото му бе иззето, някаква негова къща бе разрушена и т.н. И много добре си спомням как пред журналисти той бе възразил с нещо от сорта на “Как така досега можеше да си бъде така, а сега изведнъж не може?!”. Роптаеше, жалваше се и злобееше, че нещата не са както преди. Ами не са защото лека-полека законът започна да се прилага както трябва затова. Та същото виждам и с недоволните пушачи, които негодуват.

Когато бъде внесена някаква справедливост, роптаят тези, които са се чувствали добре преди това за сметка на другите. Но тук в случаят със забраната, пушачите не са ощетени ни най-малко, защото никой не им е забранил да пушат по принцип. Ощетен е може би единствено изграденият им навик да си пафкат на закрито и едновременно да си пийват кафенцето или биричката. Което е чисто и просто глезотия. И не си струва заради подобна глезотия непушачите наоколо да бъдат тровени от цигарен дим.

 • “Ние така или иначе се тровим. Да забраним колите тогава, които изхвърлят толкова много вредни емисии.”

Наистина не си струва да се отделя прекалено много време на такъв смехотворен “аргумент”. В днешно време, особено в големите градове наистина се тровим малко или много от непрекъснато нарастващият трафик – да, но никой по никакъв начин няма никакво право допълнително да трови живота на останалите поради собственият си вреден порок, който той сам е избрал. Фактът, че не навсякъде живеем в достатъчно здравословна среда по никакъв начин не оправдава още едно тровене. Не знам дали има смисъл да се обяснява на въпросните многознайковци, които излизат с подобно нелепо сравнение, че в световен мащаб автомобилната индустрия постепенно се преориентира от производство на автомобили с фосилни горива към производството на автомобили с нулеви вредни емисии – коли, задвижвани с електричество и т.н. Светът отдавна е осъзнал нуждата от подобни разработки и приложения и отдавна се работи по тях, но за жалост отново лобистки корпоративни интереси са спънка за този прогрес, но все пак в последно време за наблюдава голямо развитие по въпроса.

————————————————————————————————————————-

В заключение отново подчертавам, че ние самите трябва да променим отношението си по въпроса за пушенето и да се замислим за останалите ако не ни пука за собственото ни здраве. Да не бъдем егоисти, да не поставяме вредният си навик пред правото на всеки да диша чист въздух и да помислим за децата си защото ние сме пример за тях. В крайна сметка промяната започва от самите нас.

14 thoughts on “Пушенето забранено?

 1. Абсолютно съм съгласна, много добре написано. Но за съжаление сме в България, и 99.99% от населението да мислеше като нас, достатъчни са 0.01% лобисти и везната се накланя в тяхна полза. Ясно е като бял ден, че правителството се опитва да защити интересите на тютюневата индустрия. А на правителството това разделение на народа чрез безумните и безпочвени “аргументи”, които се изписаха уж от пушачи и от закъсали ресторантьори, им идва повече от удобно. Да разделят хората, да ни правят на маймуни и да ни баламосват с такива абсурди, за да не се вдига шум за другите, доста сериозни проблеми. С един коршум два заека….
  Иначе 80% от пушачите, които аз познавам са против вдигането на забраната.
  Поздрави
  Гергана

  • Да, тези лобита са голям проблем в световен мащаб и то по какви ли не въпроси…
   Поздрави! 🙂

 2. единственото решение е повече частни барове и смоукинг клубове където няма да се допускат непушачи.да си ходят в нормалните заведения да дишат чист въздух няма да им се пречи.началото вече е сложено появиха се такива частни барове и се узаконяват още.не желаем на никого да пречим но не искаме и на нас да се пречи да се разтоварваме спокойно.

 3. като искаш да не ти димят моме няма да обикаляш заведенията като цветарка.ще ходиш там където няма пушачи капиши?

  • Виж какво, МОМЕ. За разлика от теб аз не обикалям заведенията като цветарка. И не знам дали въобще разбра, че аз също съм пушач. Какво значи да не се допускат непушачи или пък пушачи? Какви са тези малоумни разделения? Всеки има право да ходи където си иска и всички имат равни права! Единствено правото на непушача (а дори и на пушача) е нарушено когато някой му дими в лицето защото застрашава здравето му. За разлика от забраната, която НЕ нарушава твоето здраве по никакъв начин, а просто нарушава твоят навик, който ти наричаш разтоварване. Така, че недей така с лека ръка да ми сравняваш здравето на хората с навикът на хората да пушат. Явно не си чела внимателно по-горе Решение No 7294 от 26.05.2011 г. на Върховния административен съд на Република България:
   „Околната среда без тютюнев дим е естественото състояние на околната среда. Този факт не се нуждае от доказване. Тютюнопушенето не е субективно право, нито е защитен от закона интерес. Това е вредоносна практика, както за упражняващия я, така и за околните. Ето защо ограничаването в каквато и да било степен на тютюнопушенето не може да се приеме като мярка накърняваща права или засягаща правна или лична сфера на гражданите. Напротив – възможността да се пуши на обществени места, дори при ограничени условия, поставя под заплаха здравето както на пушещия, така и на околните /пребиваващи или работещи в тях/ и нарушава основното и неотменимо конституционно право на гражданите на здравословна и безопасна среда на живот. В този контекст именно предоставянето на възможност за упражняване на тази вредоносна практика на обществени места може да се разглежда като нарушаване на субективни права, гарантирани от Основния закон и като дискриминационна практика по отношение желаещите да живеят, работят и ползват обществени места без тютюнев дим, както и може да бъде основание за търсене отговорност за вреди.“

   Капиш?!

 4. виж какво момко ако нещо не си разбрал пояснявам.в смоукинг клубовете и частните барове за пушачи е естествено да има забрана за непушачите да ги посещават.чети вн имателно те не са заведения и забраната за тях не се отнася.създадени са именно затова за да могат пушачите да има къде да се разтоварват далече от вас.собствениците са ги направили именно с тази цел и те са в правото си да определят кой да ги посещава и не ми цитирай разни съдебни решения те не се отнасят за частни имоти а за обществени сгради..аз не се занимавам с ресторантьорски бизнес но си направих такъв бар за да можем аз и моят кръг познати и приятели да си прекарваме празниците на спокойствие без да мръзнем по тротоарите и да се разболяваме насила заради вас капиши?

 5. какво конкректно искате от нас пушачите въведоха забраната решиха че нашето здраве си е наш проблем и можем да мръзнем по улиците като просякини това добре разбрахме го.когато ние намираме някакво решение да избегнем това унизително положение и решаваме да си устроим свои места където да прекарваме добре свободното си време вие пак сте недоволни дискриминация било.само че не виждам каква нали искате на не дишате цигарен дим ето ние решаваме въпроса няма да ви пречим повече.сега пък всеки от вас имал право да влиза навсякъде.нека някой се опита да влезе в “ротари клуб” без да е член или без да са го поканили та да видим дали ще стане..по същите правила не може всеки който пожелае да влиза в частни клубове или барове без да бъде поканен.разберете накрая че това не са заведения не са публично отворени за всеки.или на вас ви се иска да се кефите от това това че на някого му е зле, че е изгонен на студа.ако е така няма смисъл да спорим с вас всичко е ясно. вече имаме начина остава да го популяризираме и да приемаме все повече пушачи в нашите клубове.

  • Добре, Анжела. За частните имоти наистина не важи тази забрана. Но не стоварвай вината върху другите, как ти миличката като някаква бедна просякиня си принудена да мръзнеш вън на студа, за да задоволиш пристрастеността си…. извинявай… за да се разтовариш. Нито някой те кара да пушиш насила, нито някой те кара да мръзнеш по принуда. Ти си си избрала да пушиш, следователно там където не се пуши – излизаш навън. Това е. Нямаш право да тровиш останалите. И не хич и не се кефя, когато някой е “изгонен” навън, не извъртай така нещата. Нито злорадствам, нито нищо – в крайна сметка аз самият съм пушач.

   Приятно прекарване в Ротари Клуб “далече от нас”. Никога не са ме привличали такива места – идват ми малко снобарски, но лошо няма – за всеки влак си има пътници.

 6. нещо май ти грешиш да съм казала че някой ми е виновен затова че пуша?а що се касае до това че не искам да вися като просякиня на студа съм напълно права просто не искам затова направих така че да не го правя.намерих начин да не ходя там където не се пуши обзаведох се със свой бар какво лошо има в това?а и какво лошо има пушачите да си имат свои клубове за да не ходят в заведения където ги гонят на улицата.във Великобритания ги има от 100 години и никой нищо лошо не казва нито се опитва нито може да ги забрани.не мога да разбера защо това ви дразни искате чисти заведения имате ги.ние от своя страна търсим начини да не мръзнем а да ни е уютно и това не бива.наистина българина е особен вид иска непременно всички да правят това което на него му харесва напр.пушачите непременно да събират студ и болести независимо от това че не искат и си намират начини да не го правят.може наистина тебе да не те кефи че на някого му е зле но на 90% от непушачите това им доставя голямо удоволствие.доста форуми съм разгледала и добре зная какво те не само мислят ами и пишат за нас.забрави ли ли че само преди три месеца двама непушачи от терасата стреляха с въздушни пушки срещу младежи затова че те пушели на отсрещния тротоар. имаше трима ранени едното момиче.а това че тези които не пушат ни заливат с помия във всички форуми какво е.наричат ни какви ли не сипят обиди дори и закани за саморазправа.добре че ние сме достатъчно търпеливи и отминаваме всичките тези писания без да им отговаряме.само че нашето търпение не е безгранично рано или късно ще свърши..

  • Не съм казал, че има нещо лошо в тези клубове за пушене. Лошо няма, да се събират хората щом ги кефи. Не ме дразни това. Подразни ме първоначалният ти подход и обръщението ти към мен. Както и да е, няма значение. Не знам за случая с тия с пушките дето стреляли – абсурдно наистина, явно тези хора си имат някакъв проблем. А това с форумите как непушачите хранят пушачите (и обратно) е тъпо и за двете страни – поредното разделение на българите. Нека не се разделяме за кой ли път от поредния критерий пушачи/непушачи.
   Та така…

 7. обръщението не се отнася за тебе, а за момичето на снимката.помислих че тя пише извинявай.

 8. Великолепно написано!
  Напълно споделям твоето мнение. Но това, което ми прави особено силно и приятно впечатление е, фактът, че един пушач защитава тази кауза, без да попадне в зависимост от обичайните чисто лични интереси и пристрастия, които традиционно определят отношението на повечето хора към даден въпрос. Аз съм далеч от мисълта, че непушачите са по-умни или по-способни от пушачите. В случая въобще не става дума за интелектуални способности или някакви други качества, а само за права, както ти отлично си обосновал. Силно се надявам, че повече хора ще прочетат този материал и ще погледнат на проблема не от гледна точка на частния си интерес (доколкото пушенето изобщо може да представлява личен интерес за някого, а не само за големите компании, произвеждащи тютюневи изделия), а със загриженост и отговорност към обществения колектив.
  Тази твоя позиция ти прави чест!

  • Благодаря Викторе. Много се радвам се, че споделяш позицията ми. Радвам се, че от тогава законът за забраната стои и мисля, че като цяло тази “бунтуващата” се част от върлите пушачи се кротна и всъщност видяха, че нищо не се е променило чак толкова и че не са ощетени по никакъв начин. Продължават да си пафкат и така. 🙂
   Поздрави!

Остави коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s